Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Rus Tuğgeneral Kursk’ta öldü

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mihayil Gudkov’un, görev esnasında Kursk bölgesinde hayatını kaybettiği duyuruldu.

Fransız vatandaşları, MOSSAD ajanlığı suçlamasıyla İran’da tutuklandı: Fransa’dan İran’a tepki

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İran’ın “İsrail istihbarat servisi MOSSAD adına casusluk yapma suçlamasıyla Fransız vatandaşları Cecile Kohler ve Jacques Paris’i tutuklamasına tepki gösterdi. Barrot, “Bahsedilen suçlamalar doğrulanırsa bunları tamamen haksız ve temelsiz olarak değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Çetinkaya katliamcısı tahliye edildi: Teröristbaşı Öcalan’ın ‘sekreteryasında’ çalışmıştı

25 Aralık 1991’de Bakırköy’deki Çetinkaya mağazasına yapılan terör saldırısının faillerden Çetin Arkaş tahliye edildi.

Ne Roma ne Paris: Avrupa’nın parlayan ama hala keşfedilmemiş şehri

Avrupa’da turist yoğunluğundan uzak, ekonomik ve güvenli bir destinasyon arayanlar için Slovenya’nın başkenti Ljubljana öne çıkıyor. Seyahat uzmanlarına göre şehir, temizliği, mimarisi ve doğayla iç içe yapısıyla kıtanın en az değer verilen rotalarından biri…

Girit Adası’ndaki yangında evler zarar gördü

Girit Adası’nın Laşit bölgesinde çıkan orman yangınının yerleşim bölgelerine sıçraması sonucu bazı evlerin zarar gördüğü bildirildi.

Çeşme ve Urla’da yangın: 3 mahalle tahliye edildi

İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde çıkan yangın nedeniyle üç mahalle tahliye edildi. Tahliye edilen yerler, Çeşme’nin Germiyan ve Ildır mahalleleriyle Urla’nın Nohutalan Mahallesi olarak açıklandı.