“`html
ATO Başkanı Gürsel Baran: İşletmeler Zor Bir Dönemden Geçiyor
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kamu ücret politikalarının işletmeler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Baran, yüksek ücret beklentisi nedeniyle birçok işletmenin istihdam, vergi ve benzeri yüklerle başa çıkmada zorluk yaşadığını belirtti.
Yüksek Üretim Maliyetleri Taşınma Düşüncelerini Artırıyor
Gürsel Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uluslararası alanda yatırımcıları çekme çabalarının yeterli sonuç vermediğine vurgu yaptı. Baran, Türk ekonomisinin ciddi bir tehdit altında olduğunu ifade etti.
GÜNDEMDEKİ TEHLİKE: ATO BAŞKANI DUYURDU
Baran, kamu ücret politikalarının doğurduğu yüksek beklentilerin, işletmelerin istihdamı zorlaştırdığını belirtti: “Bu durum sadece küçük işletmeleri değil, büyük firmaları da etkiliyor. Mevcut şartlarda, işletmelerimizin kar marjları ciddi şekilde azalmış durumda. Çalışanlarımıza ödediğimiz maaşlar, beklenenin üzerinde arttı ve bu durum işletmelerimizin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.”
Baran, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı gibi sektörlerdeki işletmelerin, yüksek üretim maliyetleri dolayısıyla fabrikalarını yurtdışına taşımayı düşünmek zorunda kaldığını ifade etti. “Bu gidişat ülkemizin yatırım cazibesini azaltacaktır,” dedi.
Baran, kıdem tazminatı yükünün de işletmeleri zorladığını dile getirerek, “Kıdem Tazminatı Fonu etkin bir şekilde kurulmalı ve işletmelere yıllık bir ödeme yükümlülüğü getirilmelidir,” önerisinde bulundu. Ek olarak, yatırımları artıracak teşvik ve destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
İFLAS RİSKİ ARTIYOR
Baran, yüksek faiz oranları ve finansmana erişim zorluklarının işletmelere olan baskıyı artırarak iflas ve konkordato başvurularında patlama yarattığını vurguladı. “Bu yılın ilk beş ayında konkordato başvurularında önceki yıla oranla yüzde 97’lik bir artış gözlemlendi,” dedi.
Diğer yandan, Baran, konkordato uygulamalarında yaşanan sorunlara da dikkat çekti. “Sistem tam oturmadığı için işletmeler, konkordato ilan ederek kendilerini koruma altına alıyor, bu da diğer işletmelerin zarar görmesine neden oluyor. Bu durum sistemin işleyişini olumsuz etkiliyor,” şeklinde konuştu.
KREDİ POLİTİKALARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, KOBİ’ler Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor. Baran, “KOBİ’lerimizin ihracatın önemli bir kısmını gerçekleştirmesi, bu işletmelerin desteklenmesi gerektiğini gösteriyor,” dedi. Ayrıca, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak özel kredi programlarının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
VERİMLİ KREDİ KULLANIMI TEŞVİK EDİLMELİ
Baran, KOBİ tanımının güncellenmesi gerektiğini belirterek, “KOBİ’lerin doğru bir şekilde tasnif edilmesi, desteklerin daha etkin bir biçimde sağlanmasını posibilite edecektir,” dedi. Ayrıca, kredi kaynaklarının verimsiz kullanılmasının önlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
GELECEK İÇİN ULAŞILMASI GEREKEN HEDEFLER VAR
Gürsel Baran, doğru maliyet ile doğru zamanda verilmiş kredilerin üretim ve ticarete olumlu etki edeceğini belirterek, “KOBİ’lerimizi destekleyerek, uluslararası ticarette rekabet gücümüzü artırmalıyız,” dedi. Ayrıca, barındırdığı belirsizlikler ve küresel ekonomik etkenlerin ülkedeki enflasyon rakamları üzerinde etki yarattığını da ifade etti. Baran, “2025’in ilk yarısını geride bırakırken, iç açıcı ancak temkinli bir durumdayız,” diyerek, kalıcı fiyat istikrarının sağlanması için daha çaba sarf edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“`