MSG’den dijital müziğe manifesto: Spotify’a sunulacak!

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Dijital Müzik Platformları Çalıştayı Düzenledi

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), 24 Haziran Salı günü CVK Park Bosphorus Hotel’de, üyesi müzisyen, yapımcı, aranjör ve söz yazarlarıyla bir araya gelerek “Dijital Müzik Platformları Çalıştayı” düzenledi. MSG, yakın bir tarihte Spotify ile bir toplantı gerçekleştireceklerini duyurdu ve çalıştaydan çıkan kararları bir manifesto halinde Spotify’a sunacaklarını belirtti.

Son günlerde müzik sektöründe geniş yankı uyandıran Oğuzhan Koç’un Spotify çalma listelerine dair açıklamaları ve sonrasında gelen tepkiler üzerine harekete geçen MSG, dijital müzik platformlarında eser ve hak sahiplerinin karşılaştığı güncel sorunları ele almak amacıyla tüm müzik sektörü bileşenleri ile bir araya geldi.

MSG Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Göçer öncülüğündeki çalıştaya, MSG Yönetim ve Üst Kurul üyelerinin yanı sıra birçok sanatçı, besteci, söz yazarı ve aranjör ile birçok önemli dijital dağıtım, edisyon şirketinin temsilcileri katıldı.

MSG’nin gündem maddeleri arasında şunlar yer aldı:

  1. Dijital platformların Türkiye’de resmî ofis açması ve editoryal süreçlerin yerelleştirilmesi,
  2. Editoryal çalma listesi seçim süreçlerinde şeffaflık,
  3. Algoritmik çalma listelerinin yapısı,
  4. Playlist satışı, manipülasyon ve etik dışı uygulamalarla mücadele,
  5. Streaming farm (yayın çiftlikleri) nedir ve nasıl çalışır?
  6. Abonelik fiyatlandırmasının dünya ortalamasına yaklaştırılması gerekliliği.

Ferhat Göçer: Kimsenin düşmanı değiliz

Döviz kuru farkı nedeniyle müzik abonelik ücretlerinin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını ve bu eşitsizliğin telif gelirlerini azalttığını vurgulayan MSG Başkanı Ferhat Göçer, “Tüm bu konulara hassasiyetle yaklaşmamız gerek. Bizler kimsenin düşmanı değiliz. Sektörle ortaklaşa hareket etmeliyiz. Spotify konusunda bir muhataba ve Türkiye ofisine ihtiyaç duyuyoruz. Şeffaf ve adaletli bir telif dağıtımı olmadıkça, abonelik ücretleri artsa da şikayetler sürecek” dedi.

Volga Tamöz: Türkiye’de Türk müziği dinlenmiyor

Çalıştayda yapay zeka destekli algoritmalar ve yayın çiftlikleriyle manipüle edilen çalma listelerine dikkat çeken MSG, sanatçı emeğini, eser sahiplerinin hakkını ve Türk müziğinin itibarını korumak adına bir yol haritası çizeceklerini ifade etti.

Spotify’ın editoryal listeleri hakkında konuşan Volga Tamöz, şunları kaydetti:

“20 yıl önce müziğin ulaştığı her noktada bir muhatabımız vardı. Şu an en büyük problemimiz manipüle edilen çalma listeleri ve yayın çiftlikleri. Çalma listelerini belirleyen editörler kim ve neye göre karar veriyor? Artık Türkiye’de Türk müziği dinlenmiyor, Türk musikisi diye bir şey kalmadı. Her yıl konservatuvarlardan mezun olan ve geçimini bununla sağlayan müzisyenlere alan sağlanmalı.”

Oğuzhan Koç: Türk müziğine ihanet edenler kim?

Geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşım ile dijital müzik platformlarındaki çalma listeleri sorununu gündeme taşıyan Oğuzhan Koç, çalıştayda şu ifadeleri kullandı:

“Bu editoryal süreci hazırlayan ve Türk müziğine ihanet eden insanlar kim? Neden bizlerle muhatap olmuyorlar? Türkiye’de, Türk müziğini yönettiğini iddia eden ve bence Türkçe müzik dinlemeyen bir editöre ulaşamıyorum. Bu kadar ulaşılmaz insanlar ne dinliyor, müzikle ilgili ne düşünüyor, merak ediyorum. Türkiye’deki ilk 50 sanatçıyı bile dinlediklerini sanmıyorum.”

Tüm katılımcılar, müzik platformlarıyla ilişkilerde radikal ve yıkıcı çıkışlar yerine; yapıcı, diyalog temelli ve çözüme odaklı bir iletişim stratejisinin sürdürülmesi gerektiği konusunda tam bir fikir birliğine vardı.

Temmuz ayında Spotify’a sunulacak ortak çağrı bildirisiyle Türkiye müzik endüstrisinin sürdürülebilirliği ve uluslararası alanda hak ettiği konuma ulaşması adına, yerel ekonomik koşulları gözeten adil ve şeffaf politikaların hayata geçirilmesi için ortaklaşa mücadele edeceklerini duyuran MSG, çalıştayı tamamladı.

Related Posts

2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? YÖKDİL/2 geç başvurusu nasıl yapılır?

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2025-YÖKDİL/2) için geri sayım başladı. Peki, 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? YÖKDİL/2 geç başvurusu nasıl yapılır?

YKS’de en erken ne zaman çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz, erken bitiren çıkabiliyor mu?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 bu hafta sonu gerçekleştiriliyor. Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine ulaşmak için ter dökeceği TYT, AYT ve YDT oturumlarında sınav süreleri, çıkış saatleri ve erken çıkış kuralları büyük önem taşıyor. Peki, YKS’den en erken ne zaman çıkılır? Erken bitiren adaylar sınav salonunu terk edebilir mi? YKS’de ( AYT, TYT, YDT) oturumlarını erken bitiren çıkabiliyor mu?

LGS yapılıyor.. Sınav hakkında tüm gelişmeler gün boyunca Hürriyet/Eğitim’de

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav Türkiye genelinde 973 sınav merkezinde, 3 bin 938 okulda ve 62 bin 693 salonda gerçekleştiriliyor. Yurt dışında ise 13 okulda, 37 salonda uygulanıyor. 1 milyon 10 bin 916 8’inci sınıf öğrencisinin başvurduğu sınav, saat 09.30 itibarıyla tüm sınav merkezlerinde başlayacak. İki oturumda uygulanacak sınavın birinci oturumunda öğrencilere, 75 dakikalık sürede Türkçeden 20, T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil testlerinden 10’ar olmak üzere toplam 50 çoktan seçmeli soru yöneltilecek. 11.30’da başlayacak ikinci oturumda ise öğrencilerin, matematik ve fen bilimleri testlerinden 20’şer soru olmak üzere toplam 40 soruyu 80 dakikada çözmeleri gerekecek. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul’da Bakırköy Emlak Kredi Bankası Ortaokulu ile Beylikdüzü Koç Ortaokulu’ndan izleyecek. LGS’ye ait tüm gelişmeleri gün boyunca sitemizden aktaracağız.

AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman başlıyor? Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kaydı nasıl yapılır?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri (AÖF) 2024-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıt tarihleri açıklandı. Peki, AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman başlıyor? Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kaydı nasıl yapılır?

DEPREM Mİ OLDU? Kandilli ve AFAD son depremler 10 Haziran: Çanakkale güne depremle uyandı! Son deprem nerede ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son depremler Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından anbean kaydediliyor. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? AFAD tarafından kaydedilen verilere göre son deprem 06.04’te Çanakkale’de 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 10 Haziran listesi…

MİLLİ PİYANGO SONUÇLARI BİLET SORGULAMA 9 HAZİRAN 2025 (Tıkla hızlı ikramiye öğren) | Milli Piyango çekiliş sonuçları, amorti rakamlar belli oldu! İşte 9 Haziran Milli Piyango sonuçları ve sıralı tam liste!

9 Haziran Milli Piyango bilet sorgulama ekranı canlı çekilişin hemen ardından erişime açıldı. Sisal Şans tarafından noter huzurunda gerçekleşen haziran ayının ilk çekilişi olan 9 Haziran 2025 tarihli canlı Milli Piyango çekilişinde, büyük ikramiye olarak belirlenen 30.000.000 TL ikramiye kazanan numaralar ‘332642’ oldu. Milli Piyango sonuçları ile son 1 rakamına göre amorti rakamlar ise 1 ve 5 olarak belirlendi. Milli Piyango biletini www.millipiyangonline.com üzerinden, Milli Piyango uygulamasından ya da satış bayilerinden alan şans oyunu meraklıları bu akşamki Milli Piyango sonuçları sorgulama ekranına yoğunlaştı. Milli Piyango hızlı bilet sorgulama ekranından, bilet numarası ile ikramiye kazançları anında görüntüleniyor. Peki, hangi numaralar kazandırdı? İşte, 9 Haziran Milli Piyango çekiliş sonuçları, sıralı tam liste ve Milli Piyango sonucu bilet sorgulama sayfası.