81 ilde devreye girecek: Konut fiyatları artık dijital ortamda değerlendirilecek

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden Taşınmaz Sektöründe Devrim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın öncülüğünde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ”Üç boyutlu Şehir Modelleri Projesi” ve ”Değer Bilgi Merkezi” uygulamalarıyla taşınmaz sektöründe büyük bir dönüşüm yaşanacak. Bu uygulamaları sayesinde, vatandaşlar yapacakları yatırımlar hakkında detaylı bilgilere kolayca ulaşabilecekler.

Yapay Zeka Destekli Değerleme

Yeni dijital platformda, taşınmazların gerçek piyasa değeri yapay zeka destekli sistemler tarafından hesaplanacak. Kullanıcılar kendi mahallelerinde ve sokaklarında bulunan taşınmazlarla karşılaştırma yapabilecek, konut arzı ve talebini detaylı bir şekilde inceleyebilecekler. Bu sayede, konut fiyatlarının manipülasyonunu engellemek hedefleniyor.

Yatırımcılar yapacakları yatırımların maliyetini, getirisini ve tahmini satış fiyatını da bu sistem aracılığıyla öğrenebilecekler.

Değer Haritaları İle Güncel Veri Sağlanacak

“Değer Bilgi Merkezi” uygulaması kapsamında, taşınmazların piyasa değerleri haritalara entegre edilecek. Bu değer haritaları, kamu kurumları yanı sıra yerel yönetimler, yatırımcılar, vatandaşlar ve geliştiriciler için güncel ve karşılaştırılabilir veriler sunacak.

Bu haritalar, kamulaştırma, vergi hesaplama, yer seçimi ve yatırım karar süreçlerinde etkin bir şekilde kullanılacak. Bu sayede, Türkiye genelinde dijital ve entegre taşınmaz yönetim altyapısı oluşturulacak.

81 İlde Geçerli Olacak

Yeni sistem ile Türkiye’deki tüm kentsel yerleşim alanlarında adil ve erişilebilir bir taşınmaz değerleme altyapısı kurulmuş olacak. Bu sistem, vatandaşların her türlü taşınmazla ilgili güvenilir verilere kolayca ulaşmasını sağlayacak.

*2026 Yılında İstanbul’da Başlayacak, 2027’de 81 İle Yayılacak

“Değer Bilgi Merkezi”nin ilk ayağı 2026 yılının ilk çeyreğinde İstanbul’da hayata geçirilecek. 2027 yılı ortasında ise sistem, Türkiye’nin tamamında 81 ilde uygulamaya konulacak. İstanbul’daki uygulama ile şehirdeki taşınmaz ekonomisi daha şeffaf ve adil bir şekilde işler hale gelecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün önemli bir diğer projesi olan “Üç Boyutlu Şehir Modelleri” ile şehirlerin dijital kopyaları oluşturulacak. Bu modelle, her binanın fiili durumu, yaş bilgisi, kullanım amacı ve mülkiyet bilgileri dijital ortamda yönetilebilecek.

Ayrıca, tapu ve kadastro verilerine entegre edilen adres, imar durumu ve kamusal kısıtlılık gibi verilerle, tüm taşınmazlar hakkında kapsamlı ve hızlı bilgi edinilebilecek.

Üç boyutlu şehir modelleri ve dijital altyapı, kentsel dönüşüm, afet yönetimi, altyapı planlaması ve ulaşım projeleri için temel veri sağlayacak. Bankacılık, sigorta, risk yönetimi, gayrimenkul değerleme gibi sektörlere güçlü veri desteği sunulacak. Ayrıca, demografik yapıdan sağlık durumuna kadar birçok analiz yapılabilir. Bu sayede, kamu ve özel sektör yatırımlarının verimlilik analizleri de gerçekleştirilebilir.

Related Posts

Piyasada siyaset tedirginliği

Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale etmesi ve kuru kontrol altında tutmak için rezerv satması bekleniyor. Ekonomistler istikrarsızlığın güveni sarstığını ve yatırımların önünü kestiğini vurguluyor.

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

Anahtar teslimlerine başladı

Teknik Yapı tarafından İstanbul’da Kartal-Maltepe sınırında konumlanan Deluxia Park Residence projesinde daire teslimleri başladı.

Rusya’da yeni otomobil satışları azaldı

Rusya’da yeni otomobil satış sayısı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 546 bine geriledi.

Yargıtay’dan kiracıyı evden çıkarmak için sayaçları söken emlakçı için karar!

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kiracıyı tahliyeye zorlamak için elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarını söken emlakçıya “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçundan verilen 2 ay 15 gün hapis cezasını onadı.

Polonya’nın tarımsal mucizesinin sırrı nedir?

Polonya, Avrupa’nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir POLONYA – GENİŞ BÜYÜYEN ALAN, DEVASA İÇ PAZAR Polonya, İtalya ile aynı büyüklükte olup AB’nin altıncı büyük ülkesidir . Polonya tarımının önemi, ülkenin …